Margarita

vårbergs grannodling

Mitt namn är Margarita Camones  jag kommer från Peru och har bott i Stockholm i över 30 år. Jag föddes i San Miguel de Corpanqui, en vacker stad i de peruanska Anderna. Jag flyttade till Lima när jag var väldigt ung, och där lärde jag mig att laga mat tillsammans med min äldre syster, María Paz, och Lucía Camones. Men jag arbetade i över 20 år på Farm Industria Laboratory. Efter en period av socialt och politiskt våld anlände vi oväntat till Sverige. 

Margarita och hennes barnbarn på långbordsträff hos Odla Ihop i augusti 2025
Margarita och hennes barnbarn på långbordsträff hos Odla Ihop i augusti 2025

Här i Stockholm har min familj och jag skapat ett andra hem. Jag arbetade som barnflicka och gick sedan i pension. I denna vackra stad som har välkomnat mig bor jag med min son, barnbarn, syskonbarn och syskonbarn. 

Jag bor för närvarande på Vårbergsplan, där jag har min grönsaksträdgård där jag odlar potatis, bondbönor, kidney bönor, ärtor, lök, sallad, spenat, zucchini, rädisor, oregano, koriander med mera. 

I odlingen på Vårbergsplan
I odlingen på Vårbergsplan

Papa Huancaína

Den fantastiska såsen till rätten Papa Huancaina på långbordet i Vårberg
Den fantastiska såsen till rätten Papa Huancaina på långbordet i Vårberg

Här är receptet för alla som vill prova den typiska Papa Huancaína
Papa Huancína utgörs av kokta, skivade potatisar, täckta av en silkeslen kryddig sås och dekorerade med hårdkokta ägg och svarta oliver. Man äter den som förrätt eller tillsammans med andra rätter. 

Det här receptet räcker till cirka 4 personer

INGREDIENSER 
5 gula chilipeppar, urkärnad
2 matskedar matolja
3-4 osötade kex
1/4 kg färskost (keso)
2,5 dl osötad kondenserad mjölk
Fina salladsblad
6 hela, skalade, kokta gula eller vita potatisar
Stora urkärnade svarta oliver
3 hårdkokta ägg, kokta i 10 minuter, skalade och skivade
Salt efter smak
Kvistar persilja
Kokt majskolv ( Det är valfritt )

INSTRUKTIONER
1.- Dela chilipepparna på längden och ta bort vener och fröer. Lägg dem i en liten kastrull med tillräckligt med vatten för att täcka dem och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 7 minuter. Häll av vattnet och skala chilipepparna.
2.- Lägg dem i en mixer eller matberedare med kex, ost, mjölk och salt. Mixa slätt.
3.- Lägg några salladsblad på varje tallrik och toppa med skivad potatis.
4.- Täck potatisen med Huancaína-såsen.
5.- Garnera med svarta oliver, skivor av hårdkokt ägg och kokta majskorn.
6.- Obs: Om du inte hittar färska chilipeppar, använd chilipasta, som kommer i burkar.

Margarita Camones Coral.

kalender