Jord

Jord är ett stort och otroligt intressant område. Det är via jorden vi främst kan påverka växternas förutsättningar för att gro, växa och bli starka. Jord är så viktigt att FN hade ett jordår nyligen. Hälften av världens matjord har spolats ut i haven under de senaste 30 åren. Nu är det dags att vända trenden och börja bygga jord igen.

En studie av hållbara alternativ till odlingstorv vid jordförbättring inom trädgård
Therese Hancock 2012, Akademien för teknik och miljö, Gävle högskola
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:578774/FULLTEXT01

Göra egen såjord eller inte?

Det här är en knixig fråga, och vi läser på.
Såjord ska inte vara för näringsrik, och den ska vara lätt och luftig så att rötterna får syre.

Det går att blanda själv, och det gör det billigare än att köpa såjord. Men i "recepten" därute på nätet rekommendas ogödslad torv och  perlit eller vermikulit. Perlit och vermikulit är sten som hettas upp till över 1000° och då liksom "poppar" och blir vitt och poröst. Inte en hållbar process precis. Torvbrytning medför väldigt mycket koldioxidutsläpp, och eftersom torv bildas så långsamt är det inte hållbart att använda den.

Ekologisk såjord innebär inte att den är ekologisk, utan att den är godkänd för ekologisk odling. Men den är hyfsat giftfri.

Det rimligaste verkar vara att blanda siktad kompostjord med siktad lövkompost och sand.

Vi kör nog med ekologisk köpe-såjord tills vi kommit på nåt riktigt bra och fått fram tillräckliga mängder egen kompost.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.