Vi fick priset! 
Tack ni som nominerade oss, och tack Hornstull! Nu kan vi göra sånt som behövs för att Odla Ihop Tanto ska bli ännu mer välkomnande för alla!

Så här lyder den fina motiveringen från Hornstull Centrum:
Föreningen Odla ihop har genom sitt brinnande engagemang lyckas skapa en unik urban odlingsplats i Tantolunden. Föreningen välkomnar alla som vill lära sig mer om odling specifikt, men bjuder dessutom in dem som längtar efter ett sammanhang generellt – det innebär att Hornstull berikats med ett initiativ som verkar för hållbarhet på flera plan. Odla ihop är en plats som ständigt expanderar till ytan men framförallt till antalet engagerade som tillsammans skapar nytt grönt liv i Hornstull.

Läs mer om priset här!

Odla ihop tanto har fått hornstullspriset

Odla ihop nominerade till hornstullspriset

Vi är nominerade till Hornstullspriset! 
Varje år delar Hornstull Centrum ut Hornstullspriset. Det är de som bor i området  som nominerar, och därför känns det extra fint att vi är en bland tre som kan vinna priset! De andra nominerade är Folk&Friends och Parkleken Högalid.

Den 7:e april får vi veta om vi fått priset på 20000 kr.

Vi hoppas, hoppas att det blir vi, för de pengarna kunde fylla våra blivande skogsträdgårdar med roliga buskar, plantor och träd som kan ge Hornstullsborna bär, frukt och skörd i decennier framöver!


Läs mer om nomineringen här.

Att odla ihop är ett av många föredrag arrangerade av FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation. Du kan se dem som betalande besökare på trädgårdsmässan. Du hittar vårt bidrag här.

I april kommer filmen även finnas här och på vår youtubekanal.

NORDISKA TRÄDGÅRDSMÄSSAN 25-28 MARS
Odla Ihop deltar i årets digitala trädgårdsmässa med föredragsfilmen Att odla ihop. Vi är del av Permakultur Sveriges monter.
 

Vi delar med oss av våra erfarenheter från Odla Ihop så att så många som möjligt kan komma igång och sen också hålla liv i odlingsglädjen och kunskapsdelandet.

Filmen kommer med en rad konkreta tips både på hur du startar en odling och hur du håller odlingen levande länge.

Och för att underlätta för andra att komma igång delar vi med oss av brukaravtal, våra stadgar för föreningen och permakulturdesignen för Odla Ihop Tanto:
Brukaravtal
Stadgar

Permakulturdesign

ATT ODLA IHOP

Vi fick ett stort lass jord från Rölunda! Så fint, och så bra, nu kan vi växa vidare (för jorden här i parken består mest av fimpar och kapsyler...)

jord från rölunda

Omställningsprojekt som blir verklighet.

Odla lokalt - Förändra globalt är en praktisk heltidskurs i permakulturodling där vi i konkreta omställningsprojekt arbetar med jorden, maten och samarbetets organisering och visar hur odlingstekniker hör ihop med teoretisk kunskap kring exempelvis biodiversitet, växthusgaser och global politik.

Du får tillsammans med andra utforma ett urbant odlingsinitiativ och får förståelse för hur lokala odlingar i nätverk kan svara på globala problem som matsäkerhet, resurskriser och utanförskap.

Vi bygger en urban matpark för alla mitt i Tantolunden där vi har tillgång till 5000 kvm parkmark. Med hjälp av lågteknologiska odlingstekniker, vatteninsamlings- och bevattningsmetoder bygger vi upp jord, olika sorters odlingsbäddar, spaljéer, insekts-, humle- och fladdermusbon, odlar på höjden, sår, planterar, komposterar och lagar mat över öppen eld.

Utbildningen började 3:e sept här hos Odla Ihop i Tantolunden. 
Den är en ettårig studiemedelsberättigad heltidskurs och hålls i Långholmens folkhögskolas regi. 

MER INFO:
Odla lokalt - Förändra globalt

HELÅRSKURS

odla lokalt -
förändra gloBalt

Urban
skogsträdgård

SOMMARKURS

Vill du förändra vår stad, hur vi lever ihop och hur vi formar vår framtid? Kom till Odla Ihop och skapa en skogsträdgård tillsammans mitt i sommarstockholm!

Under fyra veckor i juni håller vi i samarbete med Långholmens folkhögskola en permakulturkurs i skogsträdgårdsodling hos oss i Tantolunden. Den är på heltid och är studiemedelsberättigad.

Kursen är praktisk med analys av platsen, design av skogsträdgård, uppbyggnad av jord, anläggning av djupbädd, vatteninsamling, bygge av vindskydd/spalje/staket, växtkunskap och plantering av ätbara perenner. Vi kommer också se på hur odlings- bevattnings- och byggteknikerna vi praktiserar kopplar till resurskriser, klimatförändringar och samhällsfrågor.

Vi lär känna varandra, övriga i Odla Ihop och bjuder in och hälsar på andra initiativ i och runt om stan för så kallade permablitzar, då vi hjälps åt att genomföra arbetskrävande projekt - det är en viktig del av omställningen och permakulturen att vara tillsammans och hjälpas åt!

ANMÄLAN OCH MER INFO:
Urban Skogsträdgård

planera skogsträdgård

Onsdagar under mars  17.30-20
Design av skogsträdgårdar, växtkunskap, planering av vårens förkultiveringar och av spaljébyggen. 
Detaljplanering av skogsträdgårdsanläggning. Vilken växt sätter vi var och varför? Vi ritar egna skogsträdgårdar och väljer växter utifrån hur de trivs ihop, vad de tillför i form av kväve, fosfor, magnesium osv, hur stora de blir, hur mycket ljus och vind de släpper igenom och hur deras rotsystem ser ut.
Läs mer  >>

vinterträffar i cafévärme

Under vintern ses vi på Dynamo på Södermannagatan 38, se karta.


Vinterträffar i november

Under vintern ses vi på Dynamo på Södermannagatan 38, se på kartan nedan.

DESIGN SKOGSTRÄDGÅRD
Tis 28 nov kl 17.30-20

Detaljplanering av skogsträdgårdsanläggning. Vilken växt sätter vi var och varför? Vi ritar egna skogsträdgårdar och väljer växter utifrån hur de trivs ihop, vad de tillför i form av kväve, fosfor, magnesium osv, hur stora de blir, hur mycket ljus och vind de släpper igenom och hur deras rotsystem ser ut.

växtkunskap

Sön 12 nov kl 15-18
Vi ses för att nörda. Ta reda på allt om växter vi har, växter vi vill ha och växter vi är nyfikna på. Vad är ätligt på dem, hur kan de förädlas, har de medicinska egenskaper, hur stora blir de, bidrar de med kväve eller andra ämnen, vilka andra växter trivs de ihop med, hur ser deras rotsystem ut osv osv osv

Vi strukturerar informationen i växtlistor och i växtinfoblad. 
Ta med bärbar dator eller padda om du har, så att du har möjlighet att söka info, skapa växtinfoblad, samarbeta i växtlista eller göra en egen. Har du någon användbar bok om träd, en bra flora, något om medicinalväxter - ta gärna med den! 

VÄXTLISTA
Vi kommer att arbeta med en gemensam växtlista digitalt.
Jag förbereder en mall för växtlistan, lägger upp den på Google Drive och bjuder in er till Drivemappen. 
Jag går igenom växtlistan med er på söndag. Har du inte klurat ut hur du ska nå den på Drive löser vi det tillsammans. Du kan såklart arbeta med en egen växtlista också. Om du bara vill arbeta för hand kan du behöva böcker, till exempel en redig flora, kanske boken Fleråriga grönsaker och en bok om träd. 

VÄXTINFOBLAD
Växtinfobladen gör vi som vi känner för, späckade med info, tecknade, målade, eller gjorda i dator med bilder vi hittar på nätet. Så växtbladen kommer vi kunna arbeta med både digitalt och för hand.
Växtblad gjorda kring de växter Odla Ihop har kommer att användas i en pärm i boden, på hemsidan och som underlag för skyltar. 

Sedan tar vi med oss de nya kunskaperna till nästa träff den 28 nov då vi jobbar med design av skogsträdgårdar.

vinterförberedning av bäddar workshop

Sanya Falkenstrand

trädplanteringsworkshop

Dante Hellström

hügelbäddsanläggning

Anlägg en hügelbädd med Odla Ihop. Hügelbädd är en odlingsbädd som ger växterna kol och fukt under lång tid. Den gör det möjligt att börja odla omedelbart på nästan vilken plats som helst. Vi kommer att anlägga en hügelbädd och prata om fördelarna med den. Vi kommer in på en del jämförelser med andra typer av bäddar.

Det kommer finnas fika.

Kostnad för workshop: efter din plånbok men minst 50kr för medlem, och minst 100kr för icke medlem.
Pengarna går till material, verktyg, föreläsare och transporter.

Länk till medlemsregistrering längst ner här på sidan!

odlings aw

På fredagar kl 16 ses vi och bara tar det jäääätelugnt. Lyssnar på musik, pratar, äter lite plock, tar ett glas av nåt slag som en gillar - vin, öl, kaffe, saft - eller så.
Vi börjar den 25:e aug och håller på så länge det inte är för kallt.
Är det dåligt väder hoppar vi över det. Kolla FB-sidan innan du kommer så du vet att det blir av! 

18-dagarskompost

Vi anlägger en 18-dagars kompost. Och berättar detaljerat om 18-dagarskompostering.

introkurs permakulturodling

säsongstart

SÖNDAG 20 augusti kl 15-18

5000 kvm mitt i Tantolunden ska bli en urban matpark fylld med kul pedagogisk information för alla. Permakultur och omställning är grunden, och alla är välkomna att delta, bygga odla, skörda och fylla platsen med liv! 

SÖNDAG DEN 20:e kl 15 
ses vi vid Odla Ihop-boden och pratar om höstens program och händelser. Inventering av vad vi har lust att göra, våra idéer och kompetenser. 
Vi sätter igång en 18-dagarskompost.
Och så har vi mat, dryck och musik. 
(Självkostnadspris på mat o dryck, swisch finns.)

VAR MED!
Vi vill få med dig som verkligen är intresserad av permakultur och vill nörda ner dig i olika metoder, tekniker och experiment kring jordbygge, energifördröjning och olika aspekter av hållbarhet och resurskretslopp. 

Vi vill odla sånt som går att äta, men också också dela kunskap och sånt som gör livet kul. Vi vill hellre träffas och göra saker ihop än konsumera prylar och resa nån annan stans. Saker som att tända en eld, snacka och fixa mat ihop och ordna kul kulturhändelser som spelningar, dansträffar och så. 

Du är supervälkommen!

Vi startar café

Helgen den 25-26 mars drar vi igång ett café! Kom! 
Har du nåt som kan höra hemma i ett café som du tänkt göra dig av med, som en kopp, en assiett eller sked, ta gärna med det! 

Öppet:
Lördag och Söndag 
Helgerna 25-26 mars och 8-9 april
Kl 11-17

VarmbänksworkshoP

Sö 26 mars kl 13 anlägger vi varmbänkar. 
Sö 9 april kl 13 planterar vi i varmbänkarna

Var gärna med och förbered på fredagen den 24 kl 15 då vi hämtar gödsel och skaffar material.

Sista helgen i mars och andra helgen i april är det både varmbänksworkshop  och öppet café!

Trädgårdsmässan nordiska trädgårdar.

6-9:e april är Odla Ihop med på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar på Älvsjömässan.
Vi deltar i Svensk Permakulturs monter C27:43. Kom och var med! 
 

hornstullspriset!

Vi är nomineradet till Hornstullspriset. Den 15/3 får vi veta hur det går! Vi håller tummarna så hårt vi bara kan!

För ungefär tio månader sen såg det ut såhär på platsen. Hur kommer det vara om tio månader tro? Ett enda är säkert - inte likadant som det var då i alla fall. Förändringen har startat!


Hej!
Kom till parken kl 18.00 nu på torsdag så planerar vi årets odlingar på plats. Om det blir kallt så går vi in och fortsätter planera och plantera till ca kl 20.

Vi ses!
 

Kom och planera odlingen i Tanto tillsammans
4 onsdagar i februari klockan 17.30-20.30:


1 feb - Intro till Odla Ihop, permakultur, peak everything och hur vi ska ta oss vidare.
8 feb - Drömma stort ihop. Analys av platsen
15 feb - Detaljplanering av årets projekt.
22 feb - Mera planering och sådd av årets första fröer.

Kom när du kan, är det alla gånger är det toppen, är det bara en är det finfint det med!
 

på torsdag 16/3 kl 18.00

träff i parken

årsmöte

Dags för Odla Ihops första,
finaste årsmöte!

Den 7 MARS 17.30
träffas vi på Tobaksspinnarg 2 i Hornstull - mitt emot Lasse i Parken. 
Det är en affärslokal så det är bara att stiga på från trottoaren. 
Är det låst ringer du på dörrklockan.
Bli medlem så du kan rösta. Det blir du på vår hemsida www.odlaihop.se - längst ner på sidan är en 
Vi värmer upp med fika fram till kl 18 och har sedan ett raskt årsmöte då vi bestämmer om vad som ska hända i år - det blir vattenprojekt, skogsträdgård och experimentbäddar bland mycket annat. 
Vi siktar på att vara klara klockan 20.00.
Så kom ihåg:
17.30 tisdag 7 mars
Var med och dra igång en ny säsong med fantastiskt häng med Odla Ihop i Tanto!

vinterträff


Kom nu på söndag den 18 december, klockan 15!
Ta kanske med dig något varmt att dricka eller gott att äta på,
så ses vi en stund i midvinterkylan!

18-dagarskomposter

Vi gör 18-dagarskomposter på löpande band. De vänds varannan dag - rena gymet. Kom ner i Tanto och få lite biceps!

SKÖRDEFEST söndag
18 september kl 15

Var med när den första och största matparken öppen för alla har skörde- och invigningsfest!
Nu på söndag den 18 september kl 15 ses vi i Tanto nedanför Draken-lekplatsen.

  • Jordworkshop - 18-dagarskompost Läs mer om hur du gör och kunskap kring 18-dagarskompost  under fliken Om odling
  • Höst- och vintersådd
  • Odla Ihop presenterar gruppen, permakultur och designen
  • Vi målar ihop
  • Vi skördar, gör sallad och äter ihop
Om du har något du vill bidra med - ta med det!
Det kan vara plantor, fröer, grönsaker till salladen, bröd, något att dricka, material att göra skyltar av, ett ekonomiskt bidrag - allt är välkommet!

Alldeles särskilt välkommen är du!!

introträffar

4 onsdagar i februari

Kom och planera odlingen i Tanto tillsammans
4 onsdagar i februari klockan 17.30-20.30:

1 feb - Intro till Odla Ihop, permakultur, peak everything och hur vi ska ta oss vidare.
8 feb - Drömma stort ihop. Analys av platsen
15 feb - Detaljplanering av årets projekt.
22 feb - Mera planering och sådd av årets första fröer.

Kom när du kan, är det alla gånger är det toppen, är det bara en är det finfint det med!

höstsådd

Vi prövar höstsådd i vår nygjorda jord. Här är det grönkål som kanske och kanske inte kommer klara vintern...

LASAGNEBÄDD

Hasselfors garden har bidragit med ett megalass jord till oss.
Den heter Trädgårdsjord E Bio och är särskilt framtagen för perenner, buskar och träd.
Även om vi kontinuerligt bygger jord själva och fortsätter med det,
är det här jordlasset ett enormt värdefullt bidrag just nu,
när vi behövt plantera en massa träd, så tack Hasselfors!

Nu har vi gjort jord tillräckligt för att kunna anlägga en lasagnebädd. Vi satsar på att dra ihop allt material som behövs till på söndag.